Wijkermeerweg 7

Velsen-Noord

Bel ons

023 22 000 50

Zonnepanelen met micro-omvormer: rendabeler, veiliger en praktischer

Bij Paneelcompany installeren wij zonnepanelen met micro-omvormer in plaats van één grote omvormer. Dit zorgt er namelijk voor dat uw zonnepanelen meer opbrengen en dat uw installatie veiliger wordt. Daarnaast zijn micro-omvormers ook een stuk praktischer dan zo’n grote omvormer in huis. In dit artikel ontdekt u alle voordelen van micro-omvormers en leggen we uit hoe een micro-omvormer precies werkt. 

Wat is een omvormer precies?

Een omvormer, ook wel inverter genoemd, is een apparaat dat gelijkstroom omzet in wisselstroom. Het is een onmisbaar onderdeel van iedere zonnepaneelinstallatie, omdat zonnepanelen gelijkstroom (DC) opwekken, terwijl de elektrische installatie in uw woning werkt op wisselstroom (AC). Een omvormer is dus nodig om de opgewekte stroom uit het paneel bruikbaar te maken voor de elektrische apparaten in uw woning.

Het verschil tussen een micro-omvormer en een grote omvormer

De afgelopen tien, twintig jaar werden de meeste zonnepanelen geïnstalleerd in combinatie met één enkele grote omvormer, die meestal op zolder wordt geplaatst. Bij een dergelijke installatie (met klassieke string-omvormer) worden alle zonnepanelen in serie (dus achter elkaar) aangesloten op de omvormer. De gelijkstroom van alle panelen komt dus via één enkele kabel de omvormer binnen, waar het wordt omgezet in 230V wisselstroom. Deze wisselstroom gaat vervolgens naar de meterkast.

Bij een systeem met micro-omvormers heeft ieder zonnepaneel zijn eigen (kleine) omvormer, die onder het paneel wordt gemonteerd. Alle afzonderlijke omvormers zijn parallel geschakeld en gekoppeld aan de meterkast, wat betekent dat de stroom van het ene paneel niet via een ander paneel loopt. De gelijkstroom die in ieder paneel wordt opgewekt, wordt dus direct omgezet in wisselstroom en gaat direct naar uw elektrische installatie.

Waarom panelen met micro-omvormers beter zijn

Micro-omvormers hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele stringomvormers. De voornaamste reden waarom toch veel huizen zijn voorzien van zonnepanelen met één centrale omvormer, is de prijs: meerdere micro-omvormers waren lange tijd een stuk prijziger dan één enkele grote omvormer, en daardoor minder rendabel. De laatste jaren zien we echter dat de prijs van een micro-omvormer sterk gezakt is, waardoor dit nu geen reden meer is om er niet voor te kiezen. Zeker als we kijken naar de voordelen die de kleine omvormertjes met zich meebrengen.

Micro-omvormers zorgen voor een hoger rendement

Het grootste voordeel van het gebruik van micro-omvormers ten opzichte van een klassieke stringomvormer is het hogere rendement dat de installatie oplevert. Bij panelen die – zoals bij een klassieke omvormer het geval is – in serie zijn geschakeld, bepaalt het paneel met het minste vermogen het vermogen van de totale installatie: het systeem is zo sterk als zijn zwakste schakel. Wekt één paneel dus bijvoorbeeld 20% minder op, door bijvoorbeeld schaduw? Dan zal de hele installatie slechts op 80% van zijn totale vermogen presteren. Bij gemiddeld 8 tot 12 panelen is dit een kostbaar verlies!

Bij micro-omvormers hebben we dit probleem niet, omdat alles parallel is geschakeld. Wanneer één enkel paneel 20% minder opwekt, heeft dit geen invloed op de prestatie van de rest van de installatie. Bij 10 panelen verliest u in zo’n geval dus geen 20% van het gehele vermogen, maar slechts 2%. Een flink verschil!

Oorzaken lager rendement met traditionele omvormer

Omdat het paneel met het laagste vermogen het vermogen van de hele installatie bepaalt, zal een zonne-installatie met traditionele omvormer altijd minder rendement behalen dan een systeem met micro-omvormers. Vaak wordt gedacht dat dit verschil in opbrengst zeer klein is en alleen echt uitmaakt bij schaduwvorming door bijvoorbeeld een boom of schoorsteen, maar dit is in onze ogen onjuist. Ook in de volgende situaties kan de opbrengst per paneel namelijk flink verschillen:

  • Schaduw door bladeren, vervuiling, vogeluitwerpselen of sneeuw
  • Wanneer panelen verschillende temperaturen hebben, door bijvoorbeeld een andere stand of de wind die bepaalde plekken op het dak meer laat afkoelen
  • Kleine fabrieksmarges in het piekvermogen van afzonderlijke panelen (een 430 Wp paneel kan in de praktijk bijvoorbeeld ook 435 Wp leveren)
  • Overtrekkende bewolking
  • In de ochtend- en avondschemering, wanneer slechts een deel van het dak zon ontvangt
  • Ongelijkmatige veroudering en degradatie van afzonderlijke panelen

Zonnepanelen met micro-inverters zijn veiliger

Naast een hogere opbrengst zorgen micro-omvormers ook voor een verhoogde veiligheid van het zonnesysteem. De kans dat er brand uitbreekt is bij micro-omvormers namelijk een stuk kleiner dat bij één enkele grote omvormer. Bij één enkele omvormer loopt er altijd een zeer krachtige gelijkstroom door de kabels op het dak. Het probleem hiermee is niet alleen de hoge spanning op het dak, maar ook het risico op vlambogen doordat gelijkspanning makkelijk overspringt: geleiding van elektriciteit door de lucht. Een vlamboog ontstaat door defecten in bijvoorbeeld de bekabeling of connectoren. De elektronen springen dan over door de lucht, zelfs bij het onderbreken van de kring, wat leidt tot een soort bliksem op het dak, met alle gevolgen van dien. 

Omdat micro-omvormers het vermogen van het paneel direct omzetten in standaard 230 Volt wisselstroom, werkt het systeem altijd met een veel lagere spanning. Daarnaast zal bij kortsluiting direct het systeem worden uitgeschakeld door de aardlekautomaat in de meterkast. Met micro-omvormers onder uw zonnepanelen loopt u dus geen risico op vlambogen en is het gevaar voor brand veel en veel kleiner.

Zonnepanelen met micro-omvormer zijn praktischer

Tot slot brengen zonnepanelen met micro-omvormer nog een praktisch voordeel met zich mee. Er hoeft immers geen grote omvormer meer in huis te worden geïnstalleerd. Het is niet altijd eenvoudig hier een geschikte plek voor te vinden, aangezien de omvormer vrij veel ruimte in beslag neemt en een onaangenaam zoemend geluid produceert. Door micro-omvormers te gebruiken hoeft u niet op zoek naar een plek in huis, want deze worden gewoon op het dak onder de zonnepanelen geïnstalleerd: praktisch, aangenaam en veiliger.

Deel dit artikel