Vraag & antwoord
Waarom zonnepanelen?
- U wekt zelf uw stroom op en bespaart op uw stroomkosten. Binnen enkele jaren heeft u de investering daardoor terugverdiend.
- Zonnepanelen zijn een duurzame manier om elektriciteit op te wekken. Door zonnepanelen te plaatsen vermindert uw CO2 uitstoot en draagt u bij aan een duurzame toekomst.
- Zonnepanelen op uw dak zorgen voor een beter energielabel, en verhogen daarmee de waarde van uw woning.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche (PV) cellen. Dit zijn cellen die licht (foto) omzetten in elektriciteit (Volt). Hierdoor kan een zonnepaneel dus het licht van de zon omzetten in elektriciteit. Dit is nog wel gelijkstroom, dus daarom zet de omvormer deze stroom om in wisselstroom. Deze wisselstroom wordt via de meterkast uw elektrische installatie in geleid, en zo kunt u het gebruiken voor al uw apparaten. Net als stroom van de energieleverancier dus.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Wat leveren zonnepanelen op?
Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in Wattpiek (Wp). Bij Paneelcompany werken we met bovengemiddeld krachtige zonnepanelen, die in vermogen variëren van 360 tot 655 Wp. Hoeveel stroom uw zonnepanelen per jaar opleveren, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals hoeveel zonnepanelen u heeft, de oriëntatie van de panelen, de hellingshoek, eventuele schaduwvorming en het aantal zonuren in een bepaald jaar.
Kijken we naar gemiddeldes, dan zien we dat 100 Wp per jaar gelijkstaat aan het opwekken van 85 kWh elektriciteit. Met één paneel van 400 Wp wekt u dus jaarlijks zo’n 340 kWh op. Dat is voldoende energie om een jaar lang iedere dag een wasje te draaien!
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Het optimale aantal zonnepanelen verschilt natuurlijk per dak en per huishouden. Heeft u voldoende plaats op het dak? Dan raden we aan het aantal panelen te laten leggen waarmee u uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik kunt dekken. Deel dus uw elektriciteitsverbruik (in kWh) door de opbrengst (ook in kWh) per paneel.
Wanneer we uitgaan van een gemiddeld dak en onze bovengemiddeld goede zonnepanelen, dan kunnen we ervan uitgaan dat u per zonnepaneel jaarlijks ongeveer 300 – 400 kWh zult opwekken. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 2500 kWh. Om dat jaarlijks op te wekken heeft u dus 8 zonnepanelen nodig.
Bent u van plan van het gas af te gaan of een elektrische auto te kopen? Dan zal uw elektriciteitsverbruik omhoog gaan en is het slim extra panelen te laten installeren.
Zijn zonnepanelen veilig?
Paneelcompany werkt met ervaren en gecertificeerde installateurs. Wij garanderen een 100% veilige installatie die volgens alle eisen van de NEN1010 op uw meterkast wordt aangesloten. Ook bij de montage op het dak werken wij met materiaal van de beste kwaliteit. Zo voorkomen we bijvoorbeeld brandgevaar als gevolg van verkeerd aangesloten MC4 connectoren.
Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?
Voor het plaatsen van zonnepanelen heeft u in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Dit is alleen in sommige gevallen nodig, bijvoorbeeld wanneer de panelen bij een schuin dak uitsteken of wanneer ze bij een plat dak dicht bij de dakrand staan. Ook bij monumenten is in sommige gevallen een vergunning nodig. Twijfelt u of u een vergunning nodig heeft? Kijk dan op omgevingsloket.nl.
Kan ik subsidie krijgen voor mijn zonnepanelen?
Voor het laten plaatsen van zonnepanelen zijn geen speciale subsidies. Wel zijn zonnepanelen vrijgesteld van btw (vanaf 1 januari 2023, daarvoor kon u de btw terugvragen bij de belasting). Ook is het mogelijk de aanleg van zonnepanelen te financieren met een speciale lening, zoals de Energiebespaarlening. Deze lenig heeft een lage rente, en tot een bepaald inkomen hoeft u zelfs helemaal geen rente te betalen.
Hoe werkt de btw-teruggave?
Tot 1 januari 2023 diende u eerst zelf de btw over de zonnepanelen te betalen en kon u die later via de Belastingdienst terugvragen. Sinds 1 januari 2023 is deze regeling echter veranderd, en is de installatie van zonnepanelen vrijgesteld van btw. U betaalt dus geen btw voor de aanleg van zonnepanelen, en hoeft hier verder niets meer voor te doen. Heeft u voor 1 januari 2023 zonnepanelen door ons laten installeren en wilt u hulp met het terugvragen van de btw? Neem dan contact op. Wij helpen u hier graag mee.
Wat als ik meer energie opwek dan dat ik verbruik?
Wanneer de hele dag de zon schijnt, en u zelf weinig energie verbruikt, kunt u meer elektriciteit opwekken dan dat u verbruikt. Daardoor krijgt u dus een overschot. Dit overschot kan automatisch worden terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De hoeveelheid stroom die u terug levert, wordt vervolgens van uw elektriciteitsverbruik afgehaald (en van uw rekening). Die noemen we salderen.
Levert u in een jaar meer stroom aan het net dan dat u afneemt? Dan krijgt u een door de markt bepaalde vergoeding per kWh die u meer levert. Deze vergoeding is vrij laag en bedraagt afhankelijk van uw leverancier zo’n 6 tot 10 cent per kWh.
Een interessant alternatief voor het terug leveren aan het net is zelf uw energie opslaan in een thuisaccu. Op dit moment zijn thuisaccu’s echter nog vrij duur, en daarom wordt dit nog weinig gedaan. De prijzen zijn echter aan het dalen, dus wij verwachten dat dit binnen enkele jaren een optie wordt die op zijn minst het overwegen waard is.
Hoe moet ik mijn zonnepanelen schoonhouden?
Zonnepanelen zijn voorzien van een vuilafstotende laag en worden altijd hellend op het dak geplaatst. Bij iedere regenbui spoelen ze dus vanzelf weer schoon, waardoor u er in principe geen onderhoud aan heeft. Woont u langs een drukke weg of in de buurt van een industriegebied? Dan kan het nodig zijn de zonnepanelen af en toe (eens per 2 jaar bijvoorbeeld) schoon te (laten) maken. Dit is nodig op het moment u merkt dat de opbrengst van de zonnepanelen flink terugloopt: dit is vrijwel altijd een teken van vuil op de panelen.
Welke garantie krijg ik op mijn zonnepanelen?
Afhankelijk van de zonnepanelen die u kiest, krijgt u standaard 20 tot 30 jaar productgarantie en 25 tot 30 jaar vermogensgarantie. Hierdoor bent u niet alleen verzekerd van een zonnesysteem dat veilig en efficiënt elektriciteit voor u opwekt, maar ook van een lange levensduur.