Wijkermeerweg 7

Velsen-Noord

Bel ons

023 22 000 50

Vraag & antwoord

Het laten installeren van zonnepanelen op uw dak heeft grote voordelen. De belangrijkste drie voordelen zijn:

  • U wekt zelf uw stroom op en bespaart op uw stroomkosten. Binnen enkele jaren heeft u de investering daardoor terugverdiend. 
  • Zonnepanelen zijn een duurzame manier om elektriciteit op te wekken. Door zonnepanelen te plaatsen vermindert uw CO2 uitstoot en draagt u bij aan een duurzame toekomst.
  • Zonnepanelen op uw dak zorgen voor een beter energielabel, en verhogen daarmee de waarde van uw woning.

Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche (PV) cellen. Dit zijn cellen die licht (foto) omzetten in elektriciteit (Volt). Hierdoor kan een zonnepaneel dus het licht van de zon omzetten in elektriciteit. Dit is nog wel gelijkstroom, dus daarom zet de (micro-)omvormer deze stroom om in wisselstroom. Deze wisselstroom wordt via de meterkast uw elektrische installatie in geleid, en zo kunt u het gebruiken voor al uw apparaten. Net als stroom van de energieleverancier dus.

Vrijwel alle daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. De panelen kunnen op zowel schuine als platte daken worden geïnstalleerd. Op rieten daken, asbestdaken en daken met zacht isolatiemateriaal als dakbedekking kunnen wij geen panelen plaatsen. 

Verder is het uiteraard belangrijk dat uw dak voldoende zonlicht krijgt. Daken die een groot deel van de dag in de schaduw liggen van hoge gebouwen of bijvoorbeeld bomen zijn daarom niet zo geschikt. Ook de oriëntatie van het dak (bij een schuin dak) is van belang: zit bij voorkeur tussen het zuidwesten en het zuidoosten.

Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in Wattpiek (Wp). Bij Paneelcompany werken we met bovengemiddeld krachtige zonnepanelen, die in vermogen variëren van 360 tot 655 Wp. Hoeveel stroom uw zonnepanelen per jaar opleveren, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals hoeveel zonnepanelen u heeft, de oriëntatie van de panelen, de hellingshoek, eventuele schaduwvorming en het aantal zonuren in een bepaald jaar.

Kijken we naar gemiddeldes, dan zien we dat 100 Wp per jaar gelijkstaat aan het opwekken van 85 kWh elektriciteit. Met één paneel van 400 Wp wekt u dus jaarlijks zo’n 340 kWh op. Dat is voldoende energie om een jaar lang iedere dag een wasje te draaien! 

Het optimale aantal zonnepanelen verschilt natuurlijk per dak en per huishouden. Heeft u voldoende plaats op het dak? Dan raden we aan het aantal panelen te laten leggen waarmee u uw jaarlijkse elektriciteitsverbruik kunt dekken. Deel dus uw elektriciteitsverbruik (in kWh) door de opbrengst (ook in kWh) per paneel.

Wanneer we uitgaan van een gemiddeld dak en onze bovengemiddeld goede zonnepanelen, dan kunnen we ervan uitgaan dat u per zonnepaneel jaarlijks ongeveer 300 – 400 kWh zult opwekken. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 2500 kWh. Om dat jaarlijks op te wekken heeft u dus 8 zonnepanelen nodig. 

Bent u van plan van het gas af te gaan of een elektrische auto te kopen? Dan zal uw elektriciteitsverbruik omhoog gaan en is het slim extra panelen te laten installeren.

Paneelcompany werkt met ervaren en gecertificeerde installateurs. Wij garanderen een 100% veilige installatie die volgens alle eisen van de NEN1010 op uw meterkast wordt aangesloten. Ook bij de montage op het dak werken wij met materiaal van de beste kwaliteit. Zo voorkomen we bijvoorbeeld brandgevaar als gevolg van verkeerd aangesloten MC4 connectoren.

Voor het plaatsen van zonnepanelen heeft u in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Dit is alleen in sommige gevallen nodig, bijvoorbeeld wanneer de panelen bij een schuin dak uitsteken of wanneer ze bij een plat dak dicht bij de dakrand staan. Ook bij monumenten is in sommige gevallen een vergunning nodig. Twijfelt u of u een vergunning nodig heeft? Kijk dan op omgevingsloket.nl.

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen zijn geen speciale subsidies. Wel zijn zonnepanelen vrijgesteld van btw (vanaf 1 januari 2023, daarvoor kon u de btw terugvragen bij de belasting). Ook is het mogelijk de aanleg van zonnepanelen te financieren met een speciale lening, zoals de Energiebespaarlening. Deze lening heeft een lage rente, en tot een bepaald inkomen hoeft u zelfs helemaal geen rente te betalen.

Meer weten over subsidies en regelingen voor zonnepanelen? Lees dan hier ons speciale artikel hierover.

Tot 1 januari 2023 diende u eerst zelf de btw over de zonnepanelen te betalen en kon u die later via de Belastingdienst terugvragen. Sinds 1 januari 2023 is deze regeling echter veranderd, en is de installatie van zonnepanelen vrijgesteld van btw. U betaalt dus geen btw voor de aanleg van zonnepanelen, en hoeft hier verder niets meer voor te doen. Heeft u voor 1 januari 2023 zonnepanelen door ons laten installeren en wilt u hulp met het terugvragen van de btw? Neem dan contact op. Wij helpen u hier graag mee.

Wanneer de hele dag de zon schijnt, en u zelf weinig energie verbruikt, kunt u meer elektriciteit opwekken dan dat u verbruikt. Daardoor krijgt u dus een overschot. Dit overschot kan automatisch worden terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De hoeveelheid stroom die u terug levert, wordt vervolgens van uw elektriciteitsverbruik afgehaald (en van uw rekening). Die noemen we salderen. 

Levert u in een jaar meer stroom aan het net dan dat u afneemt? Dan krijgt u een door de markt bepaalde vergoeding per kWh die u meer levert. Deze vergoeding is vrij laag en bedraagt afhankelijk van uw leverancier zo’n 6 tot 10 cent per kWh. 

Een interessant alternatief voor het terug leveren aan het net is zelf uw energie opslaan in een thuisaccu. Op dit moment zijn thuisaccu’s echter nog vrij duur, en daarom wordt dit nog weinig gedaan. De prijzen zijn echter aan het dalen, dus wij verwachten dat dit binnen enkele jaren een optie wordt die op zijn minst het overwegen waard is.

De salderingsregeling is een regeling vanuit de overheid die het hebben van zonnepanelen extra aantrekkelijk maakt. Het werkt simpel: de elektriciteit die u aan het net terug levert wordt aan het eind van het jaar afgetrokken van uw verbruik. Hierdoor krijgt u dus de maximale prijs voor de stroom die u levert. 

De huidige salderingsregeling, waarbij u 100% van de opgewekte stroom kunt salderen, loopt nog tot 2025. Daarna wordt de salderingsregeling afgebouwd. Zoals het wetsvoorstel er nu ligt, kunt u vanaf 2025 nog 64% van de terug geleverde stroom salderen. In de jaren daarna wordt dit percentage stapsgewijs verder afgebouwd, totdat het in 2031 op 0% uitkomt. 

Zonnepanelen zijn voorzien van een vuilafstotende laag en worden altijd hellend op het dak geplaatst. Bij iedere regenbui spoelen ze dus vanzelf weer schoon, waardoor u er in principe geen onderhoud aan heeft. Woont u langs een drukke weg of in de buurt van een industriegebied? Dan kan het nodig zijn de zonnepanelen af en toe (eens per 2 jaar bijvoorbeeld) schoon te (laten) maken. Dit is nodig op het moment u merkt dat de opbrengst van de zonnepanelen flink terugloopt: dit is vrijwel altijd een teken van vuil op de panelen.

Bij Paneelcompany krijgt u standaard 10 jaar garantie op de gehele montage. Dit noemen we ook wel systeemgarantie. Daarnaast krijgt u van de fabrikant vermogensgarantie. Het aantal jaar vermogensgarantie is afhankelijk van de fabrikant en het type panelen dat u kiest, maar bedraagt doorgaans 25 tot 30 jaar. Ook krijgt u 12 tot 25 jaar productgarantie op de zonnepanelen en 20 jaar garantie op de micro-omvormers. Zo bent u verzekerd van een zonnesysteem dat vele jaren veilig en efficiënt elektriciteit voor u opwekt.