Wijkermeerweg 7

Velsen-Noord

Bel ons

023 22 000 50

Zoveel brengen uw zonnepanelen straks op

Een belangrijke overweging bij het laten installeren van zonnepanelen is hoeveel elektriciteit ze eigenlijk voor u gaan opwekken. Dit bepaalt immers hoeveel u op uw energierekening gaat besparen en hoelang het zal duren voordat u uw investering heeft terugverdient. In dit artikel hebben we daarom alles wat u moet weten over de opbrengst van zonnepanelen op een rijtje gezet.

Van piekvermogen (Wp) naar energie (kWh)

Allereerst is het goed om te weten dat de energie die een enkel zonnepaneel kan opwekken, wordt bepaald door het piekvermogen van het paneel. Dit drukken we uit in Wattpiek (Wp). Een gemiddeld paneel van de nieuwste generatie levert een piekvermogen van ongeveer 400 Wp. Om te berekenen hoeveel elektriciteit – uitgedrukt in kilowattuur (kWh) – een paneel maximaal per uur kan opwekken, nemen we simpelweg het piekvermogen en vermenigvuldigen dit met 1 uur en delen dit door 1000. Vergelijk het met een wasmachine van 1000 W: die verbruikt 1 kWh per uur.

Voorbeeld: 10 zonnepanelen van 400 Wp wekken per uur volle zon

Stel dus dat u 10 zonnepanelen van 400 Wp heeft die een uur vol in de zon liggen. 10 zonnepanelen x 400 Wp = 4000 Wp aan totaal piekvermogen. Een uur in de volle zon wekken deze panelen 4000 W x 1 h = 4000 Wh, oftewel 4 kWh aan energie op. 

Snelle rekenmethode om de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen te berekenen

Nu is het uiteraard zo dat de zon niet altijd schijnt en ook niet altijd op volle kracht. De exacte berekening van de te verwachten opbrengst van een zonnepaneleninstallatie is zeer complex en daar gebruiken wij dan ook een speciaal modelleringsprogramma voor. Er is echter ook een simpele rekenmethode. 

Voor daken gericht op het zuiden geldt namelijk:

Totale opbrengst per jaar = piekvermogen systeem x 0,8

En bij een oost-west-oriëntering: 

Totale opbrengst per jaar = piekvermogen systeem x 0,7

Voorbeeld: opbrengst zonnepanelen op het zuiden

Stel dat u weer 10 zonnepanelen van elk 400 Wp, dus in totaal 4000 Wp op uw dak heeft liggen. Dan is de gemiddelde te verwachten opbrengst per jaar 4000 x 0,8 = 3200 Wh. Uitgaande van een prijs per kWh van EUR 0,39, bespaart u hiermee dus 3200 x 0,39 = EUR 1248 per jaar.

De exacte opbrengst van uw panelen is afhankelijk van diverse factoren

Bovenstaande berekeningen laten een schatting zien van de te verwachten opbrengst van uw zonnepanelen. Zoals gezegd kunnen wij met speciale software een nauwkeurige berekening maken van hoeveel kWh uw zonne-installatie gemiddeld per jaar zullen opbrengen. Hierin nemen wij onder meer de volgende factoren mee:

  • Aantal zonuren op uw locatie
  • Gebruik van micro-omvormers
  • Het type zonnepaneel
  • Het aantal panelen
  • Eventuele schaduwvorming door schoorstenen, bomen of dakkapellen
  • De oriëntering van het dak (op het zuiden is het beste)
  • De hellingshoek van het dak

Wilt u weten wat de opbrengst van uw zonnepanelen kan worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze experts kunnen hier snel een inschatting van maken en als u wilt komen wij vrijblijvend bij u langs om te kijken wat er mogelijk is op uw dak. 

Deel dit artikel