Wijkermeerweg 7

Velsen-Noord

Bel ons

023 22 000 50

Met zonnepanelen op uw dak profiteert u tientallen jaren van gratis zonne-energie. Goede zonnepanelen wekken namelijk minstens dertig jaar lang elektriciteit voor u op. Maar wat als uw dak in de tussentijd gerenoveerd dient te worden? Een terechte vraag die wij dan ook vaak krijgen is of het dak niet te oud is voor zonnepanelen. Is het bijvoorbeeld slim om zonnepanelen op oude dakpannen te leggen of kan je ze beter eerst vervangen? In dit artikel geven wij – in samenwerking met Dakcompany – antwoord op al uw vragen rondom dit onderwerp.

Zonnepanelen op oude dakpannen: niet ideaal

Het laten plaatsen van zonnepanelen op een oud dak kan wel, maar is niet ideaal. Zeker wanneer u regelmatig last heeft van lekkages en er veel dakpannen beschadigd zijn, zal het dak regelmatig gerepareerd moeten worden en eerder aan vervanging toe zijn dan de zonnepanelen. Om het dak te renoveren, zullen dan dus eerst de zonnepanelen verwijderd moeten worden en na renovatie weer opnieuw worden geplaatst. Deze manier van werken brengt aardig wat extra kosten met zich mee, en raden we daarom in de meeste gevallen af. In plaats daarvan adviseren wij mensen om eerst het dak te renoveren, en daar vervolgens zonnepanelen op te laten plaatsen. Op die manier haalt u maximaal rendement uit uw investering.

Wanneer is mijn dak te oud voor zonnepanelen?

Onze experts komen na uw aanvraag voor zonnepanelen vrijblijvend bij u langs om uw wensen te bespreken en te kijken wat er mogelijk is voor uw woning. Daarbij zullen zij ook naar de dakpannen en dakconstructie kijken. Hierbij speelt met name het draagvermogen van het dak een grote rol, maar ook de staat van de dakpannen. In de regel gaan betonnen dakpannen 30 tot 50 jaar mee en blijven keramische pannen zo’n 50 tot 70 jaar in goede conditie. Liggen uw pannen dus al bijna hun maximale levensduur op het dak, of zelfs langer? Dan is het in de meeste gevallen slimmer om ze eerst te vervangen voordat u panelen laat plaatsen.

Houd ook rekening met de dakconstructie

Meer nog dan de dakpannen bepaalt de staat van de onderliggende dakconstructie of het mogelijk is om zonnepanelen op uw dak te monteren. De panelen worden namelijk met dakhaken op de panlatten bevestigd. Wat we bij oudere daken vaak zien, is dat deze sporen van houtrot vertonen. Ook het dakbeschot, waar de panlatten op bevestigd zijn, kan rot zijn. Zoals u zult begrijpen kunnen wij geen panelen monteren op een rotte constructie. In dat geval moet altijd eerst het dak gerenoveerd worden.

Zo herkent u (te) oude dakpannen en dakproblemen

Onze ervaren vakmannen zien vaak al van een afstand of een dak goed genoeg is om er panelen op te plaatsen. En door het dak op te gaan en het dak nader te inspecteren, wordt helemaal duidelijk of uw dak nog voldoet. Een dak dat zijn beste tijd gehad heeft, is doorgaans te herkennen aan de volgende vier symptomen:

  1. Algen en mos. Wanneer pannen scheuren vertonen en poreus worden, gaan ze vocht opnemen. Op die manier worden ze een goede voedingsbodem voor algen en mossen. 
  2. Panschilfers in goten. Schilfers ontstaan doordat pannen water opnemen en vervolgens kapot vriezen. Hierdoor breken er stukjes dakpan af, die vervolgens in de goot rollen.
  3. Lekkages. Vaak zie je bij slechte pannen of een rotte dakconstructie ook dat het dak niet meer waterdicht is. Door de zolder te controleren op vochtplekken, kunnen wij snel controleren of dit bij u het geval is.
  4. Dof geluid dakpannen. Een goede dakpan klinkt helder wanneer we er een tikje op geven. Klinkt de pan echter dof? Dan is hij gevuld met vocht en aan vervanging toe. 

Duurzaamste oplossing: dakrenovatie, isolatie en zonnepanelen

Merken wij tijdens de inspectie dat uw dak te oud is voor zonnepanelen? Dan zullen wij zoals gezegd adviseren om eerst het dak te repareren of renoveren alvorens zonnepanelen te plaatsen. Op die manier voorkomen we dubbele kosten en een hoop gedoe wanneer de panelen binnen enkele jaren weer van uw dak verwijderd moeten worden. Daarbij biedt het renoveren van het dak ook een perfecte mogelijkheid dakisolatie aan te brengen en uw woning nóg duurzamer te maken. Meer weten over het renoveren van uw dak? Kijk voor meer informatie ook op de website van Dakcompany.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *