Wijkermeerweg 7

Velsen-Noord

Bel ons

023 22 000 50

Alles over subsidie voor zonnepanelen in 2024

Kiezen voor zonnepanelen betekent kiezen voor een duurzamere woning. Hierdoor bespaart u niet alleen flink op je energierekening, maar maakt u ook de wereld een klein beetje groener. Omdat de overheid dit wil stimuleren, zijn er diverse subsidieregelingen, vrijstellingen en financieringsmogelijkheden in het leven geroepen. Als consument is het echter niet altijd even eenvoudig om hier een goed overzicht van te krijgen. Daarom hebben wij van Paneelcompany hier alles over subsidie voor zonnepanelen in 2024 op een rijtje gezet.

Subsidie voor zonnepanelen 2024 – In het kort

Allereerst is het goed om te weten wat de meest populaire vormen van subsidie en financiering zijn:

  • Vrijstelling van btw
  • Salderingsregeling
  • Gemeentelijke duurzaamheidslening
  • Energiebespaarlening via het Nationaal Warmtefonds

Daarnaast kunt u bij veel hypotheekverstrekkers extra hypotheek krijgen voor zonnepanelen, maar dit is vaak alleen interessant in combinatie met andere energiebesparende maatregelen, zoals dakisolatie of spouwmuurisolatie. Als bedrijf (of als VvE) kunt u tevens gebruik maken van diverse andere subsidieregelingen. Deze regelingen hebben wij onderaan dit artikel op een rijtje gezet.


Vrijstelling btw op de installatie van zonnepanelen

Allereerst geldt inmiddels alweer vanaf 1 januari 2023 het btw-tarief van 0% voor de installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Dit wil dus zeggen dat u niet het gebruikelijke tarief van 21% betaalt, wat neerkomt op een flinke korting op de installatie. Het nultarief is geldig voor de installatie van alle soorten zonnepanelen op een bestaand dak (dus niet voor de installatie van zonnepanelen op een nieuwbouwwoning). Ook over de installatie op een garage, in uw thuis of op een appartementencomplex (als VvE) betaalt u geen btw.

Over de volgende producten en diensten betaalt u dus geen btw:

  • De aankoop van zonnepanelen, micro-omvormers, bekabeling en ander installatiemateriaal
  • De werkzaamheden die uw installateur (zoals Paneelcompany) verricht
  • Aanpassingen aan uw groepenkast en aan uw dak
  • Demontage wanneer u gaat verhuizen of wanneer het oude dak vervangen wordt

Goed om te weten is dat de volgende zaken niet vrijgesteld zijn van de btw, en u over deze diensten of producten dus wel btw dient te betalen:

  • Zonnepanelen op een bedrijfspand laten installeren
  • Het verstevigen of renoveren van het dak
  • Levering en installatie van vogelbescherming
  • Thuisaccu’s

Salderingsregeling 2024

De energie die u opwekt met uw zonnepanelen kunt u gebruiken om uw elektrische apparaten van stroom te voorzien. Maar wekt u nu meer stroom op dan dat u verbruikt? Dan levert u dit terug aan het energienet. Dankzij de salderingsregeling krijgt u voor de stroom die u teruglevert dezelfde prijs die u betaalt wanneer u stroom afneemt, zolang u niet meer levert dan dat u afneemt. Wat u afneemt en wat u levert kunt u dus tegen elkaar wegstrepen.

Net als in 2023 en voorgaande jaren, mag u in 2024 de stroom die u levert voor 100% aftrekken van uw verbruik. Verbruikt u meer dan dat u levert? Dan betaalt u alleen voor uw netto-verbruik. Verbruikt u minder dan dat u levert? Dan krijgt u hiervoor een redelijke terugleververgoeding van uw energieleverancier.

Verbruikt u in een jaar bijvoorbeeld 2000 kWh, en wekt u 1500 kWh op? Dan betaalt u dankzij de salderingsregeling slechts de rekening voor 500 kWh aan uw energieleverancier. Verbruikt u 2000 kWh en wekt u 2500 kWh op? Dan ontvangt u van de leverancier een vergoeding van 500x de terugleververgoeding per kWh.

Vanaf 2025 zal deze regeling naar alle waarschijnlijkheid langzaam worden afgebouwd. De plannen hiervoor zijn echter nog niet concreet. In het wetsvoorstel staat dat de afbouw van deze regeling gepaard zal gaan met een minimale terugleververgoeding, dus een percentage van het leveringstarief. Voor 2027 zou dit 80% worden, wat zou betekenen dat het nog steeds erg aantrekkelijk is om stroom terug te leveren aan het net.

Duurzaamheidslening zonnepanelen via gemeente en SVn

Wilt u zonnepanelen laten installeren in bijvoorbeeld Haarlem of Purmerend? Dan kunt u via uw gemeente een speciale goedkope lening aanvragen hiervoor, met een lage rente en aantrekkelijke voorwaarden. Deze lening vraagt u aan via de website van uw gemeente, en wordt geregeld door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn). Houd er rekening mee dat niet iedere gemeente deze lening aanbiedt en dat de voorwaarden kunne verschillen per gemeente. Over het algemeen gelden echter de volgende voorwaarden:

  • U heeft toestemming nodig van de gemeente om de lening aan te vragen bij SVn.
  • U bent als aanvrager zelf eigenaar van de woning.
  • Er gelden inkomenseisen.
  • U kunt meestal minimaal EUR 2.500 en maximaal EUR 25.000 lenen.
  • Het gaat om een zogenaamde annuïtaire lening, dus het maandbedrag blijft gelijk.
  • Afsluiten is gratis.

Energiebespaarlening via Nationaal Warmtefonds

Woont u in een gemeente waar geen duurzaamheidsleningen worden aangeboden? Dan is ook een energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds een goede optie. Deze lening lijkt in heel veel opzichten op de duurzaamheidslening die u bij uw gemeente kunt aanvragen en heeft ook aantrekkelijke voorwaarden. De energiebespaarlening is echter landelijk geregeld en vraagt u dus aan via het Nationaal Warmtefonds.

Tip: wilt u een lening afsluiten voor uw zonnepanelen en biedt uw gemeente ook de duurzaamheidslening aan? Vergelijk dan de voorwaarden van de energiebespaarlening met die van de lening van SVn. Over het algemeen heeft de SVn-lening betere voorwaarden (zoals een lagere rente), maar dit verschilt per situatie.


Zakelijke subsidies en regelingen voor zonnepanelen

Heeft u een bedrijf of wilt u als VvE zonnepanelen laten plaatsen? Ook dan helpt de overheid u om zo voordelig mogelijk uw pand te verduurzamen, met diverse fiscale regelingen en subsidies. Wij raden u aan om hiervoor altijd een goede boekhouder of fiscaal adviseur te raadplegen, maar hieronder in het kort de regelingen waar u gebruik van zou kunnen maken:

  • Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++): Ondernemers met een grootverbruikersaansluiting kunnen via deze regeling een bepaald bedrag per opgwekte kWh gegarandeerd vergoed krijgen.
  • Energie-investeringsaftrek (EIA). Met de EIA kunt u eenmalig 45,5% van de installatiekosten aftrekken van uw winst.
  • Kleinschaligheidsaftrek (KIA). Dankzij deze regeling kunt u eenmalig tot 28% van de investering in zonnepanelen aftrekken.

Meer weten over subsidie voor zonnepanelen in 2024 of heeft u vragen over het laten plaatsen van zonnepanelen? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden met plezier al uw vragen.

Deel dit artikel