Wijkermeerweg 7

Velsen-Noord

Bel ons

023 22 000 50

Zeven redenen waarom zonnepanelen ook in 2024 (en daarna) nog een slimme investering zijn

De laatste tijd krijgen wij regelmatig vragen van mensen die willen weten of het nemen van zonnepanelen anno 2024 nog wel zo’n slim idee is. Met de afbouw van de salderingsregeling en sommige maatschappijen die het terugleveren lastiger maken, wordt het financieel rendement van zonnepanelen immers lager. Daarom hebben wij bij Paneelcompany besloten hier een speciaal artikel over te schrijven. In het kort: afgezien van het voordeel voor het klimaat, blijft de aanschaf van zonnepanelen één van de slimste investeringen die u kunt doen. Daar zijn zeven goede redenen voor.

De terugverdientijd blijft kort, ook na afbouw van de salderingsregeling

Allereerst wat cijfertjes, afkomstig uit een grondig onderzoek van onderzoeksbureau TNO. Hieruit blijkt namelijk dat de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen kort blijft, ook na de afbouw van de salderingsregeling (waarbij u 100% van de terug aan het net geleverde stroom kunt aftrekken van de stroom die u afneemt). In het rapport noemt TNO hier verschillende redenen voor, die we hieronder bespreken.

In het onderzoek vergelijkt TNO de situatie zoals die nu is met de voorgestelde afbouw van de salderingsregeling. Wanneer de salderingsregeling zou blijven zoals die is, zou de gemiddelde terugverdientijd de komende jaren blijven schommelen tussen 4,5 en 5,5 jaar, en daarna zakken tot ver onder de 4,5 jaar. Wordt de salderingsregeling volgens voorstel afgebouwd? Dan zullen in 2023 aangeschafte panelen zich binnen 5 jaar terugverdienen. In 2027 zou de terugverdientijd pieken op 7 jaar, om vervolgens weer te dalen naar een jaar of 6.

Overigens moet de wet die de afbouw van de salderingsregeling regelt nog worden aangenomen, dus bovenstaande is niet 100% zeker. Maar zelfs in het minst gunstige geval, waarbij de salderingsregeling direct naar 0% gaat in 2025, blijft de terugverdientijd onder de 9 jaar. En aangezien zonnepanelen 25 tot 40 jaar stroom opwekken, verdient u uw investering in alle gevallen dus meer dan ruimschoots terug.

Geen btw op de aanschaf en installatie

Hoewel de salderingsregeling dus in alle waarschijnlijkheid zal worden afgebouwd, geldt dit niet voor andere subsidieregelingen en aantrekkelijke financieringsmogelijkheden. Hier kunt u dus ook in 2024 en in de toekomst gebruik van blijven maken, en hier adviseren wij u graag over. Goed om te weten is bijvoorbeeld dat u geen btw hoeft te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Daarnaast is het in steden als Haarlem en Purmerend mogelijk om aantrekkelijke duurzaamheidslening af te sluiten en kunt u vanuit heel Nederland terecht bij het Nationaal Warmtefonds voor een energiebespaarlening.

Terugleververgoeding blijft (en wordt waarschijnlijk zelfs hoger)

Hoewel de salderingsregeling dus naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren zal worden afgebouwd, geldt dit niet voor de terugleververgoeding. Die wordt waarschijnlijk zelfs verhoogd. U ontvangt een terugleververgoeding van de energieleverancier op het moment u uw opgewekte stroom niet kunt salderen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u in een jaar meer opwekt dan verbruikt of wanneer u straks minder kunt salderen.

Deze terugleververgoeding bedraagt op het moment zo’n 12 cent per kWh, afhankelijk van uw leverancier. Ter vergelijking: de stroomprijs bedraagt momenteel ongeveer 40 cent per kWh en dit is dus ook wat u momenteel ontvangt als onderdeel van de salderingsregeling. Onderdeel van het afbouwvoorstel is echter dat er een wettelijk minimum komt voor de terugleververgoeding, waardoor deze naar 18 cent per kWh zal gaan, en meestijgt met de stroomprijs. Hierdoor krijgt u dus ook zonder 100% salderen nog een flink bedrag voor de stroom die u teruglevert.

Door zonnepanelen stijgt uw woningwaarde

Een belangrijk voordeel van het aanleggen van zonnepanelen dat nog wel eens over het hoofd wordt gezien, is dat ook uw woningwaarde zal stijgen. Met name in plaatsen met hoge woningwaardes als Heerhugowaard, Haarlem en Leiden kan het plaatsen van zonnepanelen zelfs voor een grotere stijging in waarde zorgen dan de aanschafkosten. Zonnepanelen leiden namelijk tot een beter energielabel, wat vanaf 2024 niet alleen een lagere energierekening betekent, maar ook meer hypotheekruimte voor eventuele kopers. Bij een eventuele verkoop levert uw woning hierdoor dus automatisch meer op.

Stroom blijft duur, maar zonnepanelen worden goedkoper

De afgelopen jaren hebben we gezien dat de elektriciteitsprijs enorm is gestegen, om vervolgens weer iets te dalen. We zullen echter niet meer terug gaan naar het niveau van voor de invasie van Oekraïne en naar verwachting blijft de elektriciteitsprijs de komende jaren gelijk, om aan het eind van dit decennium verder te stijgen. Wat we tegelijkertijd zien is dat zonnepanelen steeds meer opbrengen, terwijl aankoopprijzen gelijk blijven of zelfs zakken. Het is de verwachting dat de investeringskosten voor zonnepanelen per kWh nog verder gaan zakken, wat ook weer zal zorgen voor meer rendement en een kortere terugverdientijd.

U gaat meer elektriciteit verbruiken in de toekomst

Een andere belangrijke overweging bij het wel of niet nemen van zonnepanelen is uw elektriciteitsgebruik. Hoe meer elektriciteit u zelf verbruikt, hoe sneller u de investering zult terugverdienen. Stroom die u zelf opwekt hoeft u immers niet af te nemen en zo bespaart u maximaal op uw energierekening. Wellicht heeft u momenteel nog geen warmtepomp, elektrische auto en inductiekookplaat, maar dat zal waarschijnlijk geen twintig jaar meer duren. Door daarnaast uw auto op te laden, te wassen en te drogen op piekmomenten, profiteert u optimaal van uw eigen opgewekte stroom.

Betaalbare thuisaccu’s komen eraan

Een interessante manier om ook wanneer de zon niet schijnt te profiteren van uw eigen zonnestroom, is door deze overdag op te slaan in een accu. Vanwege de hoge aanschafkosten (en uiteraard de salderingsregeling als prima alternatief) waren thuisaccu’s de afgelopen jaren nog niet rendabel. Maar ook dat is aan het veranderen, want accu’s worden steeds beter en goedkoper. Wij verwachten dat het kantelpunt binnen enkele jaren bereikt zal worden. Met zo’n thuisbatterij kunt u een groter deel van de stroom die u opwekt zelf verbruiken, waardoor u minder hoeft terug te leveren (en af te nemen als de zon niet schijnt) en dus een hoger rendement behaalt. Ook betaalbare thuisaccu’s zorgen er dus voor dat de aanschaf van zonnepanelen in 2024 een slimme investering blijft.

Deel dit artikel