Wijkermeerweg 7

Velsen-Noord

Bel ons

023 22 000 50

Zonnepanelen zijn nog steeds één van de beste investeringen die u als woningbezitter kunt nemen. Binnen vijf tot zeven jaar heeft u de investering immers terugverdiend, en daarna profiteert u nog ongeveer twintig jaar van gratis energie. Gratis energie is echter niet het enige financiële voordeel waar u met zonnepanelen van profiteert. Zonnepanelen verhogen namelijk ook uw energielabel en uw woningwaarde. Hoe zit dat precies? Wat is het effect van zonnepanelen op het energielabel en wat doet dat met de waarde van uw woning?

Wat is een energielabel precies?

Een energielabel laat zien hoe zuinig een woning met energie omgaat. Net als bij huishoudelijke apparaten wordt het energielabel van woningen uitdrukt met een letter. Inmiddels worden de meest zuinige huizen aangeduid met A++++, terwijl de minst duurzame huizen de letter G krijgen. Een energielabel heeft u sowieso nodig op het moment u uw woning verkoopt of verhuurd, of wanneer u een hypotheek af wilt sluiten. Om het energielabel van uw woning te bepalen, dient u een afspraak te maken met een erkende energieadviseur. Deze komt dan bij u langs en analyseert nauwkeurig hoe energiezuinig uw woning is. Vervolgens wordt er een rapport opgesteld, waarin u naast het energielabel ook aanbevelingen krijgt op uw woning verder te verduurzamen.

Beter energielabel zorgt voor hogere woningwaarde

Het is eenvoudig te begrijpen dat een beter energielabel ook de waarde van uw woning in positieve zin beïnvloedt. Een beter energielabel wil immers zeggen dat een woning spaarzamer met energie omgaat. Oftewel: er is minder energie nodig om comfortabel in het huis te wonen. Dit zorgt niet alleen voor minder milieu-impact, maar ook voor een lagere energierekening en meer wooncomfort. Hierdoor wordt een woning aantrekkelijker om in te wonen en dit zorgt ervoor dat de woning in waarde stijgt.

Sinds 1 januari 2024 is het bovendien zo dat het maximale hypotheekbedrag dat kopers kunnen krijgen is gekoppeld aan het energielabel: hoe hoger het label, hoe meer geleend kan worden. Voor een woning met label A++++ kan zelfs EUR 50.000 meer geleend worden dan voor een woning met label E, F of G! Bovendien hanteren veel hypotheekverstrekkers ook een lager rentetarief voor duurzamere woningen.

Deze hogere woningwaarde brengt daarbij de volgende voordelen met zich mee:

Hoe wordt het energielabel berekend?

Het energielabel van een woning wordt berekend door te kijken naar hoeveel fossiele energie de woning verbruikt per vierkante meter per jaar, uitgedrukt in kWh per m2 per jaar. Om dit te berekenen wordt niet gekeken naar hoeveel gas en elektriciteit een woning volgens de energierekening verbruikt, maar wordt een model gebruikt. Dit model is zeer complex, omdat het alle factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid energie die een woning verbruikt meeneemt. Denk aan het type glas, type ventilatie, vloerisolatie, dakisolatie, muurisolatie, type verwarming en het type kooktoestel. Ook eventuele duurzame energie-opwekkers als zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen worden meegenomen.

Omdat het berekenen van het energielabel zo complex is, moet dit gedaan worden door een professional: de energieadviseur. Om echter te kunnen schatten wat de invloed is van zonnepanelen op het energielabel, hoeven we niet heel de berekening te kennen. Voldoende is om te weten welke waarden bij ieder energielabel horen. In onderstaande tabel kunt u deze aflezen.

Primair fossiel energieverbruik in kWh/m2/jaarEnergielabel
< 0A++++
0 – 50A+++
50 – 75A++
75 – 105A+
105 – 160A
160 – 190B
190 – 250C
250 – 290D
290 – 335E
335 – 380F
> 380G

Als we dan dus bijvoorbeeld kijken naar een woning met energielabel B, dan zien we dat hier een fossiel energieverbruik van 160 – 190 kWh per m2 per jaar bij hoort. Nemen we voor het gemak een woning van in totaal 100 m2, dan hoort daar dus een jaarlijks fossielenergieverbruik van 16.000 tot 19.000 kWh bij.

Effect van zonnepanelen op het energielabel

Zoals gezegd is het berekenen van een energielabel specialistenwerk, dus wij kunnen alleen een schatting geven van het effect van het laten plaatsen van zonnepanelen op uw energielabel is. Dit kan door te kijken naar de gemiddelde opbrengst van een zonne-installatie per jaar, en dit af te trekken van het fossiele energieverbruik. Wat u zelf aan duurzame energie opwekt hoeft u immers niet meer te verbruiken.

Zoals wij in dit artikel hebben laten zien, wekt een gemiddelde installatie van acht tot tien zonnepanelen ongeveer 3000 kWh aan energie per jaar op. Bij een huis met energielabel B van 100 m2 en een jaarlijks fossielenergieverbruik van pakweg 17.000 kWh, zal dit deze installatie er dus voor zorgen dat het jaarlijkse fossielenergieverbruik zakt naar 14.000 kWh, oftewel 140 kWh/m2. Kijken we in de tabel, dan zien we dat dit betekent dat uw energielabel nu de letter A krijgt. Oftewel, u bent van B naar A gegaan.

In veel gevallen zal uw energielabel dus verbeteren door zonnepanelen. Of dit ook in uw geval zo zal zijn, is onder meer afhankelijk van de volgende factoren:

Effect zonnepanelen op woningwaarde

Ook wat precies het effect zal zijn van uw nieuwe zonnepaneelinstallatie op de exacte woningwaarde, is onmogelijk te zeggen. Daar heeft u immers een taxatierapport voor nodig, wat ook weer opgesteld dient te worden door een deskundige. Wel kunnen we ook hier kijken naar gemiddeldes als we uitgaan van een verbetering van het energielabel.

Brainbay heeft in 2022 onderzoek gedaan naar het effect van energielabels op de waarde van woningen. Een paar conclusies uit dit onderzoek:

Inmiddels is het 2024, en het is logisch te verwachten dat deze verschillen eerder groter dan kleiner zijn geworden. Energie is immers flink duurder geworden en met de nieuwe hypotheekregels is het nog aantrekkelijker geworden om een duurzame woning te kopen. Gaan we echter uit van bovenstaande percentages en een gemiddelde woningwaarde van EUR 432.000 (2022), dan valt eenvoudig te berekenen dat een energielabel dat van B naar A gaat al gauw ruim EUR 10.000 aan waardevermeerdering oplevert. Dat is fors meer dan de investeringskosten!

Overige manieren om het energielabel te verbeteren

Heeft u op dit moment een woning met energielabel B of lager? Dan zal het slim zijn om niet alleen zonnepanelen te laten plaatsen, maar de woning ook beter te laten isoleren. Met goede vloerisolatie, muurisolatie, dakisolatie en HR++ glas kan bij de meeste huizen vrij eenvoudig een energielabel van A gerealiseerd worden.

En wilt u gaan voor een woning met energielabel A+ of hoger? Denk dan ook eens aan de volgende maatregelen:

Wij adviseren u graag over zonnepanelen en verduurzamen

Kortom: met zonnepanelen verbetert u hoogstwaarschijnlijk uw energielabel en stijgt uw woningwaarde aanzienlijk. Heeft u interesse in het laten plaatsen van zonnepanelen door onze vakkundige installateurs? Wij zijn actief in heel de regio Haarlem, Leiden, Heerhugowaard, Purmerend en alle tussenliggende plaatsen. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en wij komen graag bij u thuis om uw wensen te bespreken en te kijken wat er mogelijk is bij u op het dak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *